Jeugd maakt gratis kennis met watersport bij Optimist on Tour in Roermond

Van maandag 11 juni tot en met woensdag 13 juni kunnen kinderen via het evenement Optimist on Tour gratis kennismaken met verschillende watersporten zoals zeilen, kanovaren, suppen en windsurfen. Optimist on Tour ligt dan aangemeerd op Palm Beach in Roermond.

Onder begeleiding van ervaren en enthousiaste instructeurs leren de kinderen zeilen in een Optimist (eenpersoons jeugdzeilboot), windsurfen, kanovaren en suppen (peddelen op een surfplank). In samenwerking met gemeenten en scholen trekt Optimist on Tour door het hele land.

Basisschoolkinderen uit groep 6, 7 en 8 kunnen onder schooltijd meedoen aan Optimist on Tour. Een aantal klassen krijgt van tevoren al een ‘spreekbeurt’ op school, waarbij een instructeur de kinderen voorbereidt op hun eerste kennismaking met watersport. Na schooltijd kunnen kinderen zich, samen met hun vriendjes en vriendinnetjes, inschrijven om mee te doen met Optimist on Tour. Hierbij krijgen ze een theorieles op de kant en zitten ze vervolgens zelf achter het roer van een Optimist of gaan bijvoorbeeld kanovaren. Maar liefst 300 kinderen hebben al meegedaan aan Optimist on Tour in Roermond. Ook op woensdagmiddag 13 juni kunnen kinderen nog langskomen voor een eerste kennismaking met de watersport. Zeilervaring is niet nodig, wel een zwemdiploma. Aanmelden kan op www.optimistontour.nl of kom langs.

Optimist on Tour is een initiatief van het Watersportverbond. Ilse Köpping, hoofdinstructeur van Optimist on Tour: “Via Optimist on Tour wil het Watersportverbond kinderen op een laagdrempelige manier laten ervaren hoe leuk de watersport is. Na hun eerste meters op het water zien we kinderen altijd blij uit hun boot stappen. Na deelname aan Optimist on Tour is de vervolgstap naar een aangesloten vereniging of zeilschool klein: ze kunnen hier gratis een proefles volgen. Zo maken we een nieuwe generatie enthousiast voor de watersport!”

Op dinsdagmiddag heeft wethouder Angely Waajen officieel een Optimist gedoopt met thuishaven Roermond. Waajen: “Wij zijn heel erg blij dat bij Optimist on Tour honderden Roermondse kinderen kennis maken met watersporten op de Maasplassen. We willen namelijk graag dat de Roermondenaren de Maasplassen, als uniek watergebied direct aan de stad gelegen, en haar mogelijkheden goed leren kennen en er ook gebruik van maken. Doordat kinderen laagdrempelig kennis maken met watersporten en ervaren hoe leuk dit is, worden ze ook gestimuleerd om te sporten en te bewegen en we hopen ze dan ook nog veel vaker hier terug te zien.”

Gedeputeerde Eric Geurts (Toerisme, Waterrecreatie) geeft aan: “De Provincie Limburg moedigt ontspanning en toerisme op het water aan rondom de Maas en de Maasplassen. Daarvoor hebben we het Actieplan Waterrecreatie ontwikkeld. Het is prachtig om te zien dat zoveel kinderen deelnemen aan dit evenement.” Geurts deelde diploma’s uit aan de deelnemers van Optimist on Tour.